Houtskelet

Alle componenten voor een duurzaam gebouw verenigen in een ontwerp en in de praktijk is geen sinecure. De nieuwbouwwoningen die we ontwerpen zijn in houtskeletbouw, maar ook bij verbouwingen wordt meer en meer voor deze constructiemethode gekozen.

Er wordt bewust voor een bio-ecologische opbouw gekozen. De gebruikte materialen vergen van productie tot recyclage weinig energie, ze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en zijn niet schadelijk voor mens en milieu. Door gebruik van deze materialen krijgen de woningen volgende belangrijke bouwfysische eigenschappen: water- en winddicht, luchtdicht en damp open, koudebrugvrij en kierloos, brandveilig en chemie-vrij, duurzaam en warm, zomerkoel en stil. 

Het gebruikte hout is ovengedroogd, onbehandeld en PEFC gekeurd. Voor wanden, dak- en vloerliggers worden meestal I-liggers en samengestelde balken gebruikt met een PEFC- keuring.

Houtskeletbouw is een dankbare bouwmethode om alle voorwaarden van goed isoleren te vervullen. De houtskelet structuren worden kierloos geïsoleerd met ingeblazen cellulose-isolatie. Deze isolatie heeft een hogere warmteopslagcapaciteit dan klassieke materialen. Het effect van alle energiemaatregelen is des te groter naarmate men goed isoleert. Dit heeft niet enkel te maken met de isolatiedikte en isolatiewaarde van de gebruikte materialen maar ook met lucht- en winddicht bouwen en het vermijden van koudebruggen. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed tijdens het ontwerp, de nauwkeurige uitvoeringsdetails en de uitgebreide werfopvolging.

Ook het belang van betrouwbare bouwpartners is hierin essentieel. Ook zij moeten bij de uitvoering van hun werken rekening houden met de isolatie en de luchtdichte gebouwschil. Doorvoeren en doorboringen die ze maken voor de technieken, zonwering, elektriciteit, verluchting … moeten door deze bouwpartners opnieuw luchtdicht worden afgewerkt. Alleen op die manier blijft het goede eindresultaat gegarandeerd. Dit eindresultaat wordt steeds gestaafd door middel van een luchtdichtingstest.

Het resultaat zijn kwalitatief hoogstaande ecologische woningen met een zeer laag energieverbruik en een zeer hoog wooncomfort.